Brezplačni nasveti pri izbiri koles!

Pravilna izbira glede na obremenitev, okoljske vplive, intenzivnost uporabe in podrobnosti delovanja je včasih lahko zapletena. Zato so izkušeni strokovnjaki za kolesa podjetja PRO GM d.o.o. in DM Wheel Systems z veseljem na voljo z brezplačnimi, nezavezujočimi nasveti. Sporočite nam svoje zahteve in dobili boste konkreten in predvsem koristen nasvet.

Izberite pravilno kolo

Uporaben nasvet se začne z ustreznimi informacijami.Preden se obrnete na nas zberite čim več informacij o razmerah, v katerih bo kolo delovalo in za kakšen namen je bilo kolo predvideno.

Še lažje pa si boste pomagali s spletnim obrazcem za pravilno izbiro kolesa. Prosimo vas, da vložite nekaj časa v skrbno izbiro kolesa in ta odločitev se bo izplačala v prihodnosti. Za največjo možno zmogljivost – ne le glede življenjske dobe, ampak tudi na varnost in zanesljivost – upoštevajte naslednje točke:

Izračunajte nosilnost
Uporabite naslednjo formulo: 
Obremenitev na kolo 
Q = (Pu + Pa) : n 
n = najmanjše število koles, ki se dotaknejo tal v vsakem trenutku 
Pu = uporabna obremenitev 
Pa = teža vozička/stroja 
Q = največja zahtevana obremenitev na vsakem kolesu (teoretično)

Priporočamo uporabo varnostne meje, ki zagotavlja, da efektivna obremenitev nikoli ne preseže teoretične obremenitve tudi v primeru preobremenitve. Vedno izberite kolo, ki ima vsaj enako, najbolje pa večjo nosilnost.

Za povpraševanje z upoštevanjem vseh dejavnikov kliknite na spodnja gumba:

Predvideni delovni pogoji

Ali uporabljate kolo:

  • V posebnih okoliščinah?
  • Pri višjih, nižjih ali spreminjajočih se temperaturah?
  • Pri visoki vlažnosti ali neravnih tleh?
  • Uporaba kemikalij ali agresivnih čistilnih sredstev?

V tem primeru je lahko potrebno posebno kolo. Lahko se obrnete na enega od naših strokovnjakov: natančno vedo, katero kolo potrebujete v vašem delovnem stanju.

Za določitev nosilnosti preverite:

  • Temperatura okolja med +15° in +28°C
  • Tla trda, kompaktna in v dobrem stanju
  • Višina ovir ni večja od 5% premera za kolesa s tekalno oblogo <90° ShoreA
  • Višina ovir ni večja od 2,5% premera za kolesa z tekalno oblogo >90° ShoreA
  • Neprekinjeno ročno gibanje

Kako pogosto in s kakšno hitrostjo se uporablja kolo? 

Višja kot je uporaba in hitrost, višje so zahteve. Opredelitev nosilnosti koles je bila narejena na podlagi največje hitrosti 4 km/h in ročnih pogonskih aplikacij ter za vsak čas kratkega obdobja.

Gre pri vašem projektu za stalno uporabo, pogonska kolesa ali večjo hitrost? Obrnite se na naše tehnične strokovnjake. S svojimi izkušnjami lahko vedno svetujejo pravo kolo.

Ne pozabite: ergonomičnost

Poleg nosilnosti, delovnih pogojev, uporabe in hitrosti vam v PRO GM d.o.o. in DM Wheel Systems svetujemo tudi glede ergonomskih vidikov. Še posebej, ko morate voziček/stroj ročno premakniti. Izberite kolo s pravilnim ležajem, tekalno oblogo glede na vaša tla, večji premer in/ali, kakovostno ohišje z odličnimi lastnostmi vrtenja. Tako boste preprečili pritožbe delavcev in dodatno odsotnost zaradi bolezni.